Lars,

Nu är det klart, jag har bestämt mig för signal- och högtalarkablar Fortsätter vara nyfiken på andra lösningar, förstås – alltid lyssnande – men jag är riktigt nöjd med hur det låter. Jag har försökt beskriva mina lyssningsupplevelser med olika kablar i anläggningen och jämfört mina intryck. Det finns ett antal osäkra variabler som jag inte kontrollerat för: lyssning vid olika tillfällen, ensam, inget blindtest, lite olika val av inspelningar, vinyl och CD, för att nämna något. Det har varit fascinerande.

Kablar gör skillnad, utan tvekan. Ljudet har haft olika karaktär med olika kablar och oftast har jag varit förtjust över förändringarna, så förtjust så jag skrivit dumheter om att det låtit bäst med den eller den kabeln. Mitt enda försvar är att det är vad jag tänkte då i ögonblicket. Det jag vill ha är kablar som ska göra så lite som möjligt, som gör så liten skillnad som möjligt. Jag är nybörjare och har inte hört så mycket hi fi, är inte tekniker och har inga mätinstrument. Det jag har är två öron och någon uppfattning om musik jag tycker om, hur instrument och röster kan låta, och om ljud jag tycker är tröttande eller njutbart.

Det är tillräckligt krångligt att inom budget få ihop burkar som passar ihop – förstärkare, CD, vinylsvarv, phono-steg, högtalare – men de måste ha ström och de måste förbindas på något sätt så de kan prestera det bästa de har att ge. Igen, inom budget. Om det finns ett rimligt samband mellan pris och prestanda när det gäller burkarna, så undrar jag om det är samma samband när det gäller kabel (utom möjligen när vi talar om samma tillverkare). Jag har bara begränsad erfarenhet förstås, men det hände saker i de här lyssningarna som fick mig fundera. Så det jag lärt mig är det som alla andra säger: om man har möjlighet, tar man hem och lyssnar. Det är där det ska låta bra. Sedan blir var och en salig på sin egen fason.

Nu har jag haft sån tur så jag har hamnat hos Dirty och fått möjlighet prata med folk som kan en otrolig massa om hi fi. Dessutom har jag fått låna hem för lyssning. Resultatet? Supra Sword, högtalarkabel och signalkabel, med patent och allt (till och med filosofin ”No-nonsense”  är trovärdig). Byte av kablarna har tveklöst givit 30.1:orna ett lyft ljudmässigt, över hela registret. Prisvärt? Jag tror man ska upp en bra bit till i pris innan man börjar höra skillnad (rätta mig om jag har fel). Har man inte budget för nytt, håll utkik efter begagnat, det är vad jag kan säga. Och de där högtalarkablarna från DNM som ger ”no-nonsense” en annan innebörd …  jo de är ombyggda av kunniga händer och får numera de små monitorerna från Sonus Faber att sjunga.

Jag tänker stanna med de här kablarna ett bra tag. Och så unnar jag alla att hitta komponenter och kablage som låter så bra så att man glömmer allt om burkar och kablar och bara njuter av musik.

/Kontra

 

Share Button
 

Comments are closed.