Lars, Egentligen är väl snackisen just nu lanseringen av Pono, den spelare som förverkligar Neil Youngs vision om hur digitalljud ska låta. Jag studsade när jag såg en notis om den i förra veckans kulturhändelser. Adam Svanell sätter upp Pono som nummer ett bland saker som ”legat i ide så länge att man nästan trodde de dött ut” (SvD Kulturmagasinet den 16 mars). Hifi-nördarna, som anser att de starka musikupplevelserna uppstår först när man lyssnar på musik ur riktigt dyra musikanläggningar. Hifi-nördarna, utrotningshotade medelålders män som blir till sig av onödiga, dyra apparater som levererar ljudkvalitet det mänskliga örat inte kan uppfatta. Hifi-nördarna som föredrar dessa apparater framför musik, levande musik. Varför jag studsar till? Jag sitter och läser en tidning med artiklar om litteratur, teater, musik, konst.. och mat och vin. Nördigt. Skrivet av riktiga nördar. Tycker jag illa om det för det? Nää. Studsar nog till för att han har rätt i ett avseende. Jag är utrotningshotad. Det vill säga, jag är man, mer än medelålders och rätt vad det är kan livet ta slut. I allt annat har han fel.

Om man letar bra musik och bra musik återgiven med hög ljudkvalitet finns det fantastiska möjligheter. Bara att välja. Digitalt, analogt, musikspelare, hörlurar, högtalare… Hifi, eller ’ifi, behöver inte heller vara onödigt dyrt. Inte mer än sjurättersmiddagen på den fashionabla restaurangen. Ett exempel.

När jag skriver detta sitter jag och njuter av musik från skivspelaren. Melody Gardot klingar varmt, luftigt, lätt, med en (med mina mått mätt) fantastisk detaljrikedom. Harbeth  30.1 har tagit sig upp ännu en nivå av klarhet, rymd och värme. Hemligheten är en phono-förstärkare, iPhono från iFi Audio. ’iFi som i Hifi. Sikken tur att du fick höra den på en mässa Lars, och att du tog hem den! Det som ligger bakom iFi är Abbingdon Music Research, AMR, som tillverkar apparater i high-end-klassen. Apparater med ordentliga prislappar. Så kommer det fina. AMR har bestämt sig för att tillverka apparater som fler har råd med, men fortfarande med ”onödigt hög ljudkvalitet”. Där har vi iFi iPhono.

Förstärkaren har fantastiskt många inställningsmöjligheter och den hanterar MM- och MC-pickuper. Jag har nu en sådan i huset. Och jag är förtrollad. Antar att den här lilla apparaten behöver en stund för att bli inspelad (eller är det en myt bland hifi-nördar)och tänker att jag kommer ha svårt låta bli plocka med några av alla de där möjligheterna att ställa in sådant som EQ för inspelningar från olika studios och olika perioder. Just nu står den på RIAA. Och det som kommer ut är varmt, stort, flödande klart… undrar om inte Neil Young skulle bli nöjd med hur Americana presenteras!?

Måste släppa lyssning och tangentbord för nu. Det här var en högtidsstund!

/Kontra

Musik:

Melody Gardot, ”The Absence”

Miles Davis, Sketches of Spain

Neil Young, Americana

Share Button
 

Comments are closed.