Lars, jag sitter här och funderar på det här med att dämpa och att öppna. Har lyssnat på stråkkvartetter och Alfie på CD, Broken Social Scene, lullaby and the Ceaseless Roar (Robert Plant) och just nu L.A. Women (Doors)på vinyl. Nej, en sida på 45 varv tar slut efter två låtar, så efter ”Rider’s in the storm” blir det en lp med Pavement. De här 30.1:orna framför mig presenterar allt med en ny lätthet och öppenhet. Så jag blandar musik i ren glädje.  Skälet till att högtalarna andas friare är… dämpning. Inga nya apparater. Inga nya sladdar. För ögat är består förändringen i att apparaterna lyfts några centimeter ovan underlaget (och underlaget är fortfarande en enkel hylla). Det ser ut som förstärkare och  står på brofundament eller kolonner av metall, med tre par armar där varje par är förbundna med svart band. Gummiband…  Tittar man närmare finns det en text: ”feets of silence”, Solid tech. Phono-försteget (Quad twenty four P) står på brofundament med större omkrets, en enklare version av Solid techs konstruktioner. Jag har tidigare använt dämpkuddar till min bashögtalare och till golvhögtalare så jag anade nog vad sådana här dämpfötter kan göra, speciellt på ett mindre robust underlag. Men det är bara att erkänna: det här var jag inte beredd på. Jag började med förstärkaren och när jag slog på strömmen var den knäpp tyst i stället för att ge ifrån sig ett lågt vibrato. Musiken på CD var öppnare, fick större klang, hade större scen (eller bubbla), mer precision över hela registret. Det är som den där förstärkaren plötsligt befriats från något som hindrat den från att leverera. Fortsatte i ren glädje med att ge CD-spelaren samma fötter och det blev definitivt inte sämre. Till min lycka hade jag också fått låna de enklare fötterna som jag så satte under Quad-en. Och nu sitter jag med ett lyckligt leende och lyssnar på vinyl. Tänker fortsätta ha svävande, fria apparater när de får högtalarna presentera ett sådant öppet och fritt flöde av musik. Dämpfötter? Befriande fötter är de.

/ Kontra

Share Button
 

Comments are closed.