Lars, Jag sitter här och lyssnar på ”Somethin´ else” och funderar på rum. Ett vanligt vardagsrum kan förvandlas till klubb, kammarmusiksal, scen, arena, konsertsal eller vilket landskap jag vill. Det här vardagsrummet är nu ombyggt. I kvadratmeter, takhöjd, möblering är det precis samma rum, men klubben är tätare, kammarmusiksalen intimare, scenen omslutande, arenan större, landskapet storslaget. Hemligheten till förvandlingen av är ett par högtalare. Fysiskt tar de inte mycket mer plats, men effekten på lyssningsrummet är stor. Det är svårt att veta hur mycket ett fysiskt rum tål av effekt, högtalarstorlek och frekvensomfång, men här har vi haft tur. Så fort de kom på rätt höjd och fick lite utrymme omkring sig så skapade de magiska ljudrum för vilken typ av musik vi än utsatte dem för. Det är tydligt att de behöver luft omkring sig. Rätt eller fel, men jag tänker på dem som ett akustiskt stränginstrument, en akustisk gitarr, fiol, kontrabas… med väggar som vibrerande membran. När jag lägger fingrarna på de här monitorerna vibrerar de med frekvenserna i musiken. För mitt öra spelar de öppnare och mer distinkt över hela registret när jag låter dem stå fria med luft över, under, bakåt och åt sidorna. Just nu står de på enkla öppna trästativ med rikligt med dämpningsmaterial på stödpunkterna så att de också får distans. Sedan har de en egenhet (till): bi-wiring, två par ingångar för kablarna. Har ingen aning om skälet till det.  Nu har vi provat att sätta kablarna i nedre ingångarna (bra) och i de övre (bättre, öppnare). Paren är förbundna med bleck. Om man ersätter dem med kablar, jumpers, blir man rikligt belönad, tro det eller ej.

Det finns gott om recensioner av de här högtalarna, där kritiska synpunkter handlar om sådant som kraft, skala och begränsningar i basregistret. (se t ex http://www.stereophile.com/content/harbeth-super-hl5plus-loudspeaker#UjvYkFPeOt02meFH.97 ) Men jisses så de kan återge musik!

/ Kontra

Share Button
 

Comments are closed.